Nieuwe liefde met garantie

“Tweedehands” is lange tijd een beetje een vies woord geweest, maar met de opmars van de trend voor meer duurzaamheid verandert dat langzaam.

In de horlogewereld is het fenomeen al helemaal geaccepteerd – zij het onder een andere naam. Men spreekt er van pre-owned, soms zelfs liefdevol omschreven als pre-loved. De redenen laten zich raden: mechanische horloges uit het luxe-segment zijn ofwel erg duur geworden, ofwel onvindbaar.

Bovendien worden sommige modellen van Rolex, Patek Philippe of Audemars Piget nog maar met mondjesmaat geproduceerd. Een en ander zorgt voor pijnlijk hoge prijzen of voor een lange wachtlijst. Voor velen te lang en daarom boomt de tweedehandsmarkt en dat is ook de merken zelf niet ontgaan.

Vooral jongeren noemen de lagere prijs als eerste argument om tweedehands te kopen. Toch blijft die tweedehandsmarkt een beetje een zorgenkindje. Omdat elke transactie er gestoeld is op vertrouwen. En daar wringt het nog. Ook de markt heeft dat begrepen maar sinds kort is er hoop op beterschap: jongeren denken in de eerste plaats aan de verschillende platformen. Die zorgen bij de verkoop van horloges van kwaliteitsmerken voor een eigen expertise vooraf én een nazicht door eigen medewerkers, waarna een garantie wordt gegeven die tot twee jaar kan oplopen. Chrono24, dat zichzelf ’s werelds grootste platform noemt, maakt zich sterk dat haar meer dan 3000 professionele dealers, een lange weg in verband met hun professionalisme en sérieux hebben doorlopen, vooraleer ze worden toegelaten. Het geld van de koper wordt in hun systeem geblokkeerd tot die koper zijn uiteindelijke fiat heeft gegeven, met het horloge al in de hand. Toch blijft ook de authenticiteit nog vaak een heikel punt. Ook voor kopers die via veilingen proberen een horloge te verwerven en waar de prijs weleens durft tegen te vallen.

Het werd wachten op een officiële ingreep vanwege de merken zelf. Watchfinder & Co., dat in 2002 werd opgericht, verwierf als platform zo’n degelijke reputatie dat het in 2018 overgenomen werd door de Richemont-groep (eigenaar van Cartier, Panerai, Piaget, A. Lange & Söhne, IWC, Jaeger-LeCoultre…….). Dat was een zeer betekenisvolle stap en allerminst een toevallige aankoop : Watchfinder bezit naast zijn platform immers ook zeven boetieks (o.a. in Londen en Parijs) waar de klant ook fysiek zijn exemplaar kan bekijken.

Een onweerlegbaar voordeel omdat die aanpak voor de liefhebber een onweerstaanbaar kantje bezit. Het verbaasde dan ook niemand dat Cartier snel na de overname datzelfde Watchfinder aanwees als haar officiële partner voor de verkoop van haar nauwkeurig nagekeken tweedehands uurwerken.
We gaan ervan uit dat andere merken van de groep snel zullen volgen.

Rolex, dat duurzaamheid altijd hoog in het vaandel heeft gedragen, gaat nog een stap verder. Men begreep al snel dat de klant zekerheid wil en heeft om die reden die gelegenheid aangegrepen om, zoals gebruikelijk, het heft in eigen handen te nemen. En via de tweedehandsmarkt haar producten onder eigen toezicht een tweede leven te geven. Diamonds mogen dan forever zijn, Rolex horloges (bijna) ook. Daarbij wordt de Perpetual-filosofie ondersteund, die uit een nooit aflatende zoektocht naar ‘excellence’ en een langdurige ondersteuning voor toekomstige generaties, voluit wordt aangehouden. Dankzij het concept van Rolex Certified Pre-Owned geniet de koper die op zoek is naar een tweedehands Rolex, hun volledige steun. Deze beweging loopt wel via het het distributienet van Bücherer en geniet zo van verschillende, onweerlegbare voordelen: het horloge wordt op zijn authenticiteit gecontroleerd, en werd ook niet gestolen, het werd door specialisten van het merk nagekeken waarbij, waar nodig, ook stukken werden vervangen. De garantie is dezelfde als bij een nieuw horloge. Namelijk twee jaar. Een meegeleverd attest getuigt daarvan.

Het initiatief werd in december reeds in Frankrijk, Duitsland en enkele andere landen opgestart en verwacht wordt dat ook België binnenkort tot het circuit zal toetreden.